BEST OF NORDEN 2019

VARMT VÄLKOMMEN ATT FIRA DET ALLRA BÄSTA INOM NORDISK KULTUR. BEST OF NORDEN ÄGER RUM DEN 27-28 OKTOBER på filmhuset I STOCKHOLM OCH ARRANGERAS MED ANLEDNING AV NORDISKA RÅDETS PRISER.

I år är fokuserar vi på kultur som läkande kraft, som nödvändighet. Samtliga nominerade filmer visas med engelsk text och i våra olika samtal kommer många av de som är nominerade till nordiska rådets priser att medverka. Under dagarna två kommer vi få möjligheten att lära oss mer om nordisk kultur, varandras språk och sånger, litteratur som terapi bland mycket annat.
Vi ses på filmhuset!

SCHEMA – PDF
FULLSTÄNDIGT Program –
pdf

Fri entré till programmet under best of norden i mån av plats.
För garanterad plats – boka här.


program 2019

söndag 27 oktober.
Förboka platser HÄR

FÖRFILM: Nordisk kortdokumentär: Motion mot huvudduk   Kl 10.00, bio victor Regi: Hanna Hannerz, Sverige, 2019 (15 min). Engelsk text. I september 2016 lägger två politiker fram ett förslag om att utreda möjligheten att införa ett lokalt förbud mot slöja. Debatten som följer i kommunfullmäktige varar i över fyra timmar och filmas, precis som alla fullmäktigesammanträden av kommunikationsavdelningens bildproducent. Filmen bygger på kommunens egen dokumentation och ger en inblick i lokalpolitikens viktigaste rum. En hyllning till den demokratiska processen och alla som arbetar i den. Visas i samarbete med Tempo dokumentärfestival. Läs mer

FÖRFILM: Nordisk kortdokumentär: Motion mot huvudduk
Kl 10.00, bio victor

Regi: Hanna Hannerz, Sverige, 2019 (15 min). Engelsk text.
I september 2016 lägger två politiker fram ett förslag om att utreda möjligheten att införa ett lokalt förbud mot slöja. Debatten som följer i kommunfullmäktige varar i över fyra timmar och filmas, precis som alla fullmäktigesammanträden av kommunikationsavdelningens bildproducent. Filmen bygger på kommunens egen dokumentation och ger en inblick i lokalpolitikens viktigaste rum. En hyllning till den demokratiska processen och alla som arbetar i den. Visas i samarbete med Tempo dokumentärfestival. Läs mer

FILM:  Rekonstruktion Utøya, Nominerad till Nordiska rådets filmpris.   Kl 10.00, bio victor Sex år efter terrorattacken på Utøya i Norge den 22 juli 2011 samlas Rakel, Mohammed, Jenny och Torje, alla överlevande från Utøya, i norra Norge för att minnas och rekonstruera det som hände. De får sällskap av tolv norska ungdomar som vill hjälpa och förstå. En psykolog deltar under hela projektet. I en filmstudio rekonstruerar de tillsammans minnena av det som inträffade på Utøya. De överlevande berättar sin historia för sin egen, men även för vår skull. För samtiden, men även för framtiden. Rekonstruktion Utøya dokumenterar den processen. Sverige, 2018 (92 min). Engelsk text. Manus och regi: Carl Javér. Manus och producent: Fredrik Lange.

FILM: Rekonstruktion Utøya, Nominerad till Nordiska rådets filmpris.
Kl 10.00, bio victor

Sex år efter terrorattacken på Utøya i Norge den 22 juli 2011 samlas Rakel, Mohammed, Jenny och Torje, alla överlevande från Utøya, i norra Norge för att minnas och rekonstruera det som hände. De får sällskap av tolv norska ungdomar som vill hjälpa och förstå. En psykolog deltar under hela projektet. I en filmstudio rekonstruerar de tillsammans minnena av det som inträffade på Utøya. De överlevande berättar sin historia för sin egen, men även för vår skull. För samtiden, men även för framtiden. Rekonstruktion Utøya dokumenterar den processen.
Sverige, 2018 (92 min). Engelsk text. Manus och regi: Carl Javér. Manus och producent: Fredrik Lange.

Samtal:  Att bearbeta ett trauma  Kl 11.50, bio victor Med: Carl Javér, regissör, Marte Michelet, journalist och författare, Fredrik Lange, producent, och Gaute Børstad Skjervø, politiker och överlevare från Utøya. Moderator: Louise Hertzberg. Möt tre personer som ser som sin gärning att ta lärdom av det som hände på Utøya. Regissören Carl Javér vill med filmen ge människor möjlighet att förstå något av vad det innebär att drabbas av terror. Journalisten Marte Michelet ,som var en av måltavlarna för terrordåden, är en känd journalist och författare, med en bakgrund inom partiet Rødts ungdomsförbund. Efter terrordåden har hon fokuserat på att undersöka högerextremism och nazism. Hennes senaste bok ”Hva visste Hjemmefronten?” om vad motståndsrörelsen egentligen kände till om deportationen av norska judar under andra världskriget har lett till stormande debatt. Gaute Børstad Skjervø var 16 årig och aktiv i AUF när dådet inträffade. Det tog tid att komma tillbaka till livet, men så småningom skedde det. Han är nu socialdemokratisk politiker och ser som sin främsta politiska uppgift att slå tillbaka de högerextrema krafter som har samma värdegrund som terroristen Anders Behring Breivik.

Samtal: Att bearbeta ett trauma
Kl 11.50, bio victor
Med: Carl Javér, regissör, Marte Michelet, journalist och författare, Fredrik Lange, producent, och Gaute Børstad Skjervø, politiker och överlevare från Utøya. Moderator: Louise Hertzberg.

Möt tre personer som ser som sin gärning att ta lärdom av det som hände på Utøya. Regissören Carl Javér vill med filmen ge människor möjlighet att förstå något av vad det innebär att drabbas av terror. Journalisten Marte Michelet ,som var en av måltavlarna för terrordåden, är en känd journalist och författare, med en bakgrund inom partiet Rødts ungdomsförbund. Efter terrordåden har hon fokuserat på att undersöka högerextremism och nazism. Hennes senaste bok ”Hva visste Hjemmefronten?” om vad motståndsrörelsen egentligen kände till om deportationen av norska judar under andra världskriget har lett till stormande debatt. Gaute Børstad Skjervø var 16 årig och aktiv i AUF när dådet inträffade. Det tog tid att komma tillbaka till livet, men så småningom skedde det. Han är nu socialdemokratisk politiker och ser som sin främsta politiska uppgift att slå tillbaka de högerextrema krafter som har samma värdegrund som terroristen Anders Behring Breivik.

Film:  Dokumentärfilmspaket: Tempen på Norden (68 min)  Kl 12.30, bio mauritz Fem aktuella korta dokumentärfilmer från olika nordiska länder som petar i samtidens sår. I samarbete med Tempo Dokumentärfestival. Engelsk text. Läs mer

Film: Dokumentärfilmspaket: Tempen på Norden (68 min)
Kl 12.30, bio mauritz
Fem aktuella korta dokumentärfilmer från olika nordiska länder som petar i samtidens sår.
I samarbete med Tempo Dokumentärfestival. Engelsk text. Läs mer

Författarsamtal: Möt de nominerade!  KL 12.30, BIBLIOTEKET Kulturjournalisten Gunilla Kindstrand och Tore Leifer, Danmarks Radio, samtalar med några av de författare som är nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019.   Här är de nominerade.

Författarsamtal: Möt de nominerade!
KL 12.30, BIBLIOTEKET
Kulturjournalisten Gunilla Kindstrand och Tore Leifer, Danmarks Radio, samtalar med några av de författare som är nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019.
Här är de nominerade.

Samtal: Biblioterapi – litteratur för att förstå livet.  Kl 14.00, BIO VICTOR Louise Hertzberg samtalar med terapeuten Pia Bergström, journalisten och författaren Eric Rosén och författaren Jan Grue, nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Läs mer

Samtal: Biblioterapi – litteratur för att förstå livet.
Kl 14.00, BIO VICTOR
Louise Hertzberg samtalar med terapeuten Pia Bergström, journalisten och författaren Eric Rosén och författaren Jan Grue, nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Läs mer

Session: Biblioterapi – prova på!  Kl 14.30, KONFERENSRUM “CANNES” Workshop passar för dig som tycker om att läsa och skriva och är nyfiken på det finska biblioterapeutiska arbetssättet. Vi kommer att ha en kort text av Jan Grue som utgångspunkt. Texten diskuteras i mindre läsgrupper utifrån frågor som biblioterapiledaren delar ut. Sedan går vi vidare till en kort skrivprocess om läsupplevelsen. Till slut finns det en möjlighet att reflektera processen tillsammans med ledaren. Inga förkunskaper krävs! Medverkande: Pia Bergström, biblioterapeut. OBS! Begränsat antal platser –  FÖRBOKA

Session: Biblioterapi – prova på!
Kl 14.30, KONFERENSRUM “CANNES”
Workshop passar för dig som tycker om att läsa och skriva och är nyfiken på det finska biblioterapeutiska arbetssättet. Vi kommer att ha en kort text av Jan Grue som utgångspunkt. Texten diskuteras i mindre läsgrupper utifrån frågor som biblioterapiledaren delar ut. Sedan går vi vidare till en kort skrivprocess om läsupplevelsen. Till slut finns det en möjlighet att reflektera processen tillsammans med ledaren. Inga förkunskaper krävs! Medverkande: Pia Bergström, biblioterapeut. OBS! Begränsat antal platser – FÖRBOKA

Litteratursamtal: Möt de nominerade!  14.30, bio victor Gunilla Kindstrand och Tore Leifer, Danmarks Radio, samtalar med några av de författare som är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2019, varvat med uppläsningar.  Här  är de nominerade.

Litteratursamtal: Möt de nominerade!
14.30, bio victor
Gunilla Kindstrand och Tore Leifer, Danmarks Radio, samtalar med några av de författare som är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2019, varvat med uppläsningar.
Här är de nominerade.

Konsert och samtal: Möt de nominerade!  KL 16.00, bio victor Gunilla Kindstrand och Camilla Lundberg samtalar med några av de musiker som är nominerade till Nordiska rådets musikpris 2019, varvat med musik.  Här  är de nominerade.

Konsert och samtal: Möt de nominerade!
KL 16.00, bio victor
Gunilla Kindstrand och Camilla Lundberg samtalar med några av de musiker som är nominerade till Nordiska rådets musikpris 2019, varvat med musik.
Här är de nominerade.

Allsång: Sångerna vi samlas kring  KL 16.00, bio victor Gunilla Kindstrand och Karin Eklundh från Sveriges Körförbund samtalar om vilka sånger vi sjunger tillsammans vid glädje och sorg i de olika nordiska länderna – om de säger något om oss och om vi kan lära oss något om varandra genom musiken. Vi har valt ut elva viktiga sånger från Norden, de sånger vi kallar folksjälsmusik, och med stöd från Katarina kyrkas kör, och med Britta Virves vid flygeln, sjunger vi dem tillsammans. Läs mer HÄR  Börja öva redan nu! Sångerna finns HÄR

Allsång: Sångerna vi samlas kring
KL 16.00, bio victor
Gunilla Kindstrand och Karin Eklundh från Sveriges Körförbund samtalar om vilka sånger vi sjunger tillsammans vid glädje och sorg i de olika nordiska länderna – om de säger något om oss och om vi kan lära oss något om varandra genom musiken.
Vi har valt ut elva viktiga sånger från Norden, de sånger vi kallar folksjälsmusik, och med stöd från Katarina kyrkas kör, och med Britta Virves vid flygeln, sjunger vi dem tillsammans. Läs mer HÄR
Börja öva redan nu! Sångerna finns HÄR

Film:  Cinemateket väljer: Vi är bäst!  Kl 18.00, bio mauritz ”HATA SPORT! HATA SPORT!” Sjuorna Bobo och Klara bildar ett punkband just när punken är över, utan instrument och utan att kunna spela, så kristna Hedvig får vara med för att hon är den enda som vet hur man gör. Ebba Grön och KSMB, tvål i hårtopparna och fiskpinnar i brödrosten i Lukas Moodyssons film efter hustrun Cocos självbiografiska seriealbum “Aldrig godnatt”. Sverige 2013 (102 min), Regi: Lukas Moodysson. Medverkande: Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne. Mer information HÄR .

Film: Cinemateket väljer: Vi är bäst!
Kl 18.00, bio mauritz
”HATA SPORT! HATA SPORT!” Sjuorna Bobo och Klara bildar ett punkband just när punken är över, utan instrument och utan att kunna spela, så kristna Hedvig får vara med för att hon är den enda som vet hur man gör. Ebba Grön och KSMB, tvål i hårtopparna och fiskpinnar i brödrosten i Lukas Moodyssons film efter hustrun Cocos självbiografiska seriealbum “Aldrig godnatt”. Sverige 2013 (102 min), Regi: Lukas Moodysson. Medverkande: Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne. Mer information HÄR.

Film: Nordisk kortdokumentär: When Pride Came To Town  Kl 20.00, bio mauritz - obs ny tid! Regi: Julia Dahr, Julie Lunde Lilesaeter, Norge, 2018 (18 min). Engelsk text. Historien om den första Pride-paraden på norska landsbygden. Vi möter Bjørn-Tore, 52 år, som lämnade sin uppväxts Volda för storstaden och möjligheten att leva det liv han ville. Nu kommer han tillbaka, för att delta i den första lokala Prideparaden i just hans stad. Det är med blandade känslor Bjørn-Tore återvänder och den lokala befolkningen är delad i två läger inför evenemanget. Visas i samarbete med Tempo dokumentärfestival. Läs mer

Film: Nordisk kortdokumentär: When Pride Came To Town
Kl 20.00, bio mauritz - obs ny tid!
Regi: Julia Dahr, Julie Lunde Lilesaeter, Norge, 2018 (18 min). Engelsk text.
Historien om den första Pride-paraden på norska landsbygden. Vi möter Bjørn-Tore, 52 år, som lämnade sin uppväxts Volda för storstaden och möjligheten att leva det liv han ville. Nu kommer han tillbaka, för att delta i den första lokala Prideparaden i just hans stad. Det är med blandade känslor Bjørn-Tore återvänder och den lokala befolkningen är delad i två läger inför evenemanget. Visas i samarbete med Tempo dokumentärfestival. Läs mer


måndag den 28 oktober
Förboka platser HÄR

förFilm:  Nordisk kortdokumentär: Väggen  Kl 10.00, bio victor Regi: Astrid Askberger, Sverige, 2019 (5 min). Engelsk text. ”Vi visste att de byggde något på parkeringen utanför. Vi hade känt hur de pålade och sett hur dörrkarmen och trapphuset spruckit.” I en rappt klippt kortfilm berättar Astrid Askberger historien om hur det är att få en ny vägg tio meter från sitt fönster. Visas i samarbete med Tempo dokumentärfestival. Läs mer

förFilm: Nordisk kortdokumentär: Väggen
Kl 10.00, bio victor
Regi: Astrid Askberger, Sverige, 2019 (5 min). Engelsk text.
”Vi visste att de byggde något på parkeringen utanför. Vi hade känt hur de pålade och sett hur dörrkarmen och trapphuset spruckit.” I en rappt klippt kortfilm berättar Astrid Askberger historien om hur det är att få en ny vägg tio meter från sitt fönster. Visas i samarbete med Tempo dokumentärfestival. Läs mer

Film med inledning:  A White White Day. Nominerad till Nordiska rådets filmpris.   Kl. 10.00, bio victor Island (109 min). Engelsk text. Manus och regi: Hlynur Pálmason, Producent: Anton Máni Svansson. I rollerna: Ingvar E Sigurðsson, Ída Mekkín Hlynsdóttir och Hilmir Snær Guðnason. I en avlägsen isländsk småstad börjar en polischef som inte är i tjänst misstänka att en lokal man har haft en affär med hans hustru, som omkommit i en tragisk olycka två år tidigare. Han blir alltmer besatt av att finna sanningen och utsätter ofrånkomligen sig själv och sina närmaste för fara. En berättelse om sorg, hämnd och villkorslös kärlek.  Inledning med Anton Máni Svansson, filmens producent. Detta är en exklusiv förhandsvisning i samarbete med Folkets Bio. A White, White Day har svensk biopremiär i början av nästa år.

Film med inledning: A White White Day. Nominerad till Nordiska rådets filmpris.
Kl. 10.00, bio victor
Island (109 min). Engelsk text. Manus och regi: Hlynur Pálmason, Producent: Anton Máni Svansson. I rollerna: Ingvar E Sigurðsson, Ída Mekkín Hlynsdóttir och Hilmir Snær Guðnason.
I en avlägsen isländsk småstad börjar en polischef som inte är i tjänst misstänka att en lokal man har haft en affär med hans hustru, som omkommit i en tragisk olycka två år tidigare. Han blir alltmer besatt av att finna sanningen och utsätter ofrånkomligen sig själv och sina närmaste för fara. En berättelse om sorg, hämnd och villkorslös kärlek.
Inledning med Anton Máni Svansson, filmens producent.

Detta är en exklusiv förhandsvisning i samarbete med Folkets Bio. A White, White Day har svensk biopremiär i början av nästa år.

Film:  Dokumentärfilmspaket: Tempen på Norden  Kl 12.15, bio victor Fem aktuella korta dokumentärfilmer från olika nordiska länder som petar i samtidens sår. I samarbete med Tempo Dokumentärfestival. 68 min, engelsk text. Läs mer

Film: Dokumentärfilmspaket: Tempen på Norden
Kl 12.15, bio victor
Fem aktuella korta dokumentärfilmer från olika nordiska länder som petar i samtidens sår.
I samarbete med Tempo Dokumentärfestival. 68 min, engelsk text.
Läs mer

Intensivkurs: Nordiska språk – nycklar och fällor  Kl 12.15 Språkvetaren och författaren Patrik Hadenius diskuterar med Björn Melander, professor i svenska språket vid Uppsala Universitet, och Anna Sophie Liebst , från Nordregio, om de nordiska språkens olikheter, likheter, fallgropar och möjligheter och tar emot språkfrågor från publiken.  Läs mer

Intensivkurs: Nordiska språk – nycklar och fällor
Kl 12.15
Språkvetaren och författaren Patrik Hadenius diskuterar med Björn Melander, professor i svenska språket vid Uppsala Universitet, och Anna Sophie Liebst, från Nordregio, om de nordiska språkens olikheter, likheter, fallgropar och möjligheter och tar emot språkfrågor från publiken.
Läs mer

Film med inledning: Blind Spot. Nominerad till Nordiska rådets filmpris.  Kl 13.00, BIO Victor Norge (98 min). Manus och regi: Tuva Novotny. Producent: Elisabeth Kvithyll. I rollerna: Pia Tjelta, Anders Baasmo Christiansen, Oddgeir Thune Blind Spot (Blindsone) är en djupt berörande berättelse om en mors kamp för att förstå sin tonåriga dotters psykiska ohälsa. Filmen utforskar med extrem känslighet de gråa eller blinda zonerna som är svåra att upptäcka av föräldrar eller samhället, samtidigt som den problematiserar dagens ideal som endast tycks byggas upp kring lycka och framgång. Hur kan vi öppna oss och tala om svåra tankar och problem, när perfektion är det enda vi förväntas visa upp utåt? Inledning av Elisabeth Kvithell, filmens producent.

Film med inledning: Blind Spot. Nominerad till Nordiska rådets filmpris.
Kl 13.00, BIO Victor
Norge (98 min). Manus och regi: Tuva Novotny. Producent: Elisabeth Kvithyll. I rollerna: Pia Tjelta, Anders Baasmo Christiansen, Oddgeir Thune
Blind Spot (Blindsone) är en djupt berörande berättelse om en mors kamp för att förstå sin tonåriga dotters psykiska ohälsa. Filmen utforskar med extrem känslighet de gråa eller blinda zonerna som är svåra att upptäcka av föräldrar eller samhället, samtidigt som den problematiserar dagens ideal som endast tycks byggas upp kring lycka och framgång. Hur kan vi öppna oss och tala om svåra tankar och problem, när perfektion är det enda vi förväntas visa upp utåt?
Inledning av Elisabeth Kvithell, filmens producent.

Filmsamtal: Möt de nominerade!  KL 15.00, bio victor  Svenska filminstitutets Jan Göransson i samtal med några av filmskaparna som är nominerade till Nordiska rådets filmpris. Medverkande: Jan Göransson , moderator, Magdalena Jangard , chef för produktionsstöd på Svenska Filminstitutet, Liselott Forsman , ny direktör för Nordisk Film & TV Fond, regissörerna May el-Toukhy (Hjärter dam), Miia Tervo (Aurora) och Carl Javér (Rekonstruktion Utøya). Producenterna Elisabeth Kvithell (Blind Spot), Caroline Blanco (Hjärter dam), Max Malka (Aurora), Anton Máni Svansson (A White, White Day) och Fredrik Lange (Rekonstruktion Utøya). Manusförfattaren Maren Louise Käehne (Hjärter dam) och skådespelaren Gustav Lindh (Hjärter dam). ( Här är alla nominerade) (Foto: Christopher Mair)

Filmsamtal: Möt de nominerade!
KL 15.00, bio victor
Svenska filminstitutets Jan Göransson i samtal med några av filmskaparna som är nominerade till Nordiska rådets filmpris.
Medverkande: Jan Göransson, moderator, Magdalena Jangard, chef för produktionsstöd på Svenska Filminstitutet, Liselott Forsman, ny direktör för Nordisk Film & TV Fond, regissörerna May el-Toukhy (Hjärter dam), Miia Tervo (Aurora) och Carl Javér (Rekonstruktion Utøya). Producenterna Elisabeth Kvithell (Blind Spot), Caroline Blanco (Hjärter dam), Max Malka (Aurora), Anton Máni Svansson (A White, White Day) och Fredrik Lange (Rekonstruktion Utøya). Manusförfattaren Maren Louise Käehne (Hjärter dam) och skådespelaren Gustav Lindh (Hjärter dam).
(Här är alla nominerade)
(Foto: Christopher Mair)

FÖRFilm:  Nordisk kortdokumentär:  Distant Love   Kl 15.50 Regi: Julie Kristensen, Andreas Merrald, Danmark, 2018 (10 min) En slängkyss via dator når inte alltid fram. Långdistansförhållanden är en balansgång och utmanar relationen och tålamodet. Fem par gör sitt bästa för att hålla kärleken vid liv på distans. Läs mer

FÖRFilm: Nordisk kortdokumentär: Distant Love
Kl 15.50

Regi: Julie Kristensen, Andreas Merrald, Danmark, 2018 (10 min)
En slängkyss via dator når inte alltid fram. Långdistansförhållanden är en balansgång och utmanar relationen och tålamodet. Fem par gör sitt bästa för att hålla kärleken vid liv på distans. Läs mer

Film med inledning: Aurora. Nominerad till Nordiska rådets filmpris.  KL 15.50  Finland (106 min). Manus och regi: Miia Tervo. Producent: Max Malka. I rollerna: Mimosa Willamo och Amir Escandari. En kväll vid en korvkiosk i finska Lappland möter relationsrädda partypinglan Aurora iraniern Darian. Darian måste gifta sig med en finsk kvinna för att få asyl för sig och sin dotter. Aurora nobbar honom, eftersom hon planerar att flytta till Norge, bort från sitt deppiga liv. Men efter att ha träffat hans söta dotter, går hon med på att hjälpa honom. Aurora introducerar otaliga kvinnor för Darian och under den processen kommer de två allt närmare varandra. När den perfekta hustrukandidaten dyker upp, står Darian och Aurora inför ett svårt val: att låtsas vara lyckliga eller att äntligen sluta fly. Inledning av regissören Miia Tervo och producenten Max Malka.

Film med inledning: Aurora. Nominerad till Nordiska rådets filmpris.
KL 15.50
Finland (106 min). Manus och regi: Miia Tervo. Producent: Max Malka. I rollerna: Mimosa Willamo och Amir Escandari.
En kväll vid en korvkiosk i finska Lappland möter relationsrädda partypinglan Aurora iraniern Darian. Darian måste gifta sig med en finsk kvinna för att få asyl för sig och sin dotter. Aurora nobbar honom, eftersom hon planerar att flytta till Norge, bort från sitt deppiga liv. Men efter att ha träffat hans söta dotter, går hon med på att hjälpa honom. Aurora introducerar otaliga kvinnor för Darian och under den processen kommer de två allt närmare varandra. När den perfekta hustrukandidaten dyker upp, står Darian och Aurora inför ett svårt val: att låtsas vara lyckliga eller att äntligen sluta fly. Inledning av regissören Miia Tervo och producenten Max Malka.

Miljösamtal: Möt de nominerade!  KL 16.00  De nominerade till Nordiska rådets miljöpris är människor som tänker nytt och annorlunda. Hur ska de få allmänheten med sig? Samtal med företrädare för AFTUR - slow fashion mode (IS), Emmaus Åland, EKO-energy miljömärkning, GRIM - tar hand om "ful" frukt och grönt (DK) och Plastic, Not So Fantastic som startat folkrörelse om plast och negativa konsekvenser för miljön (Grönland). Louise Hertzberg modererar. Här är de nominerade.

Miljösamtal: Möt de nominerade!
KL 16.00
De nominerade till Nordiska rådets miljöpris är människor som tänker nytt och annorlunda. Hur ska de få allmänheten med sig?
Samtal med företrädare för AFTUR - slow fashion mode (IS), Emmaus Åland, EKO-energy miljömärkning, GRIM - tar hand om "ful" frukt och grönt (DK) och Plastic, Not So Fantastic som startat folkrörelse om plast och negativa konsekvenser för miljön (Grönland). Louise Hertzberg modererar.
Här är de nominerade.

förFilm:  Nordisk kortdokumentär: Untitled (Burned Rubber on Asphalt)  kl 18.00, bio victor Regi: Tinja Ruusuvuori, Finland, 2018 (20 min) Dokumentären undersöker fenomenet bromsspår och hur de mystiskt dyker upp i den avlägsna norska byn. Vindlande och svängande provocerar de hypnotiska mönstren de boende. Vissa säger att det är bevis på brist på ansvar och säkerhetstänkande. Andra menar att det helt enkelt är konst. Läs mer

förFilm: Nordisk kortdokumentär: Untitled (Burned Rubber on Asphalt)
kl 18.00, bio victor
Regi: Tinja Ruusuvuori, Finland, 2018 (20 min)
Dokumentären undersöker fenomenet bromsspår och hur de mystiskt dyker upp i den avlägsna norska byn. Vindlande och svängande provocerar de hypnotiska mönstren de boende. Vissa säger att det är bevis på brist på ansvar och säkerhetstänkande. Andra menar att det helt enkelt är konst. Läs mer

Film med inledning: Hjärter dam. Nominerad till Nordiska rådets filmpris.  kl 18.00, bio victor Danmark (127 min). Originaltitel: Dronningen. Manus och regi: May el-Toukhy. Manus: Maren Louise Käehne. Producent: Caroline Blanco och René Ezra. I rollerna: Trine Dyrholm, Magnus Krepper och Gustav Lindh.  Anne, en briljant och hängiven jurist specialiserad på barn och unga vuxna, lever ett tillsynes perfekt liv med sin läkarman Peter och deras tvillingdöttrar. När hennes fjärmade tonåriga styvson Gustav flyttar in hos dem, leder Annes allt intensivare åtrå henne ner i ett farligt gungfly. Det avslöjas och utlöser ett händelseförlopp som hotar att tillintetgöra hela hennes värld. Inledning av regissören May el-Toukhy, producenten Caroline Blanco, manusförfattaren Maren Louise Käehne och skådespelaren Gustav Lindh.

Film med inledning: Hjärter dam. Nominerad till Nordiska rådets filmpris.
kl 18.00, bio victor
Danmark (127 min). Originaltitel: Dronningen. Manus och regi: May el-Toukhy. Manus: Maren Louise Käehne. Producent: Caroline Blanco och René Ezra. I rollerna: Trine Dyrholm, Magnus Krepper och Gustav Lindh.
Anne, en briljant och hängiven jurist specialiserad på barn och unga vuxna, lever ett tillsynes perfekt liv med sin läkarman Peter och deras tvillingdöttrar. När hennes fjärmade tonåriga styvson Gustav flyttar in hos dem, leder Annes allt intensivare åtrå henne ner i ett farligt gungfly. Det avslöjas och utlöser ett händelseförlopp som hotar att tillintetgöra hela hennes värld.
Inledning av regissören May el-Toukhy, producenten Caroline Blanco, manusförfattaren Maren Louise Käehne och skådespelaren Gustav Lindh.Praktisk information

Best of Norden äger rum den 27-28 oktober 2019, på Filmhuset i Stockholm. Adress: Borgvägen 1-5. T-bana Gärdet. Buss 76 till Filmhuset.

Biljetter
Fri entré!
För platsgaranti rekommenderar vi att förboka plats HÄR.

Arrangörer
Best of Norden arrangeras med anledning av Nordiska rådets priser av Nordiska ministerrådet, Nordiska rådet och Kulturbyrån, på uppdrag av Nordisk Film & TV Fond, i samarbete med Svenska Filminstitutet, Nordiska museet och Föreningen Norden.

Loggor_BoN2019.jpg