PROGRAM BEST OF NORDEN DEN 5-7 OKTOBER 2018 PÅ NORDISKA MUSEET

Nordiska museets stora hall förvandlas till biograf och kulturscen för en helg! Under Best of Norden visas filmerna som nominerats till Nordiska rådets filmpris, varvat med samtal med spännande gäster om musik, litteratur, film och miljö.

Se fullständigt PROGRAM
Biljetter
Program som
PDF 
In English

 

Fredag 5 oktober.
Förköp din biljett här

UTDELNING AV ÅRETS GULLERS STIPENDIUM!  KL 18.00 K W Gullers stipendium för förtjänstfulla insatser på det dokumentära fotografiets område delas årligen ut till en fotograf. Stipendiet har delats ut sedan 1977 och delas sedan 1991 ut av K W Gullers minnesfond, som förvaltas av Nordiska museet. Stipendiet är på 30 000 kronor. Bland tidigare vinnare syns Lars Tunbjörk, Maud Nycander och Maria Söderberg.

UTDELNING AV ÅRETS GULLERS STIPENDIUM!

KL 18.00
K W Gullers stipendium för förtjänstfulla insatser på det dokumentära fotografiets område delas årligen ut till en fotograf. Stipendiet har delats ut sedan 1977 och delas sedan 1991 ut av K W Gullers minnesfond, som förvaltas av Nordiska museet. Stipendiet är på 30 000 kronor. Bland tidigare vinnare syns Lars Tunbjörk, Maud Nycander och Maria Söderberg.

Filmvisning med inledning: Euthanizer Kl 18.30 Den 50-årige Veijo Haukka är bilmekaniker och har som sidoverksamhet att avliva gamla och sjuka sällskapsdjur. Trots sitt otäcka uppdrag står Veijo orubbligt på djurens sida och vill befria dem från deras lidande. Veijo är dock inte nödvändigtvis lika barmhärtig mot djurens ägare. Han straffar dem som på grund av dumhet eller egoism har behandlat sina djur illa. Inledning av Anders Eriksson, Direktör för Finlandsinstitutet, Jouni Laaksonen, minister vid Finlands ambassad och Jani Pösö, filmens producent. Regi: Teemu Nikki. (Finland, 1 tim, 25 min, eng text. Originaltitel: Armomurhaaja). Nominerad till Nordiska rådets filmpris 2018

Filmvisning med inledning: Euthanizer
Kl 18.30

Den 50-årige Veijo Haukka är bilmekaniker och har som sidoverksamhet att avliva gamla och sjuka sällskapsdjur. Trots sitt otäcka uppdrag står Veijo orubbligt på djurens sida och vill befria dem från deras lidande. Veijo är dock inte nödvändigtvis lika barmhärtig mot djurens ägare. Han straffar dem som på grund av dumhet eller egoism har behandlat sina djur illa. Inledning av Anders Eriksson, Direktör för Finlandsinstitutet, Jouni Laaksonen, minister vid Finlands ambassad och Jani Pösö, filmens producent. Regi: Teemu Nikki. (Finland, 1 tim, 25 min, eng text. Originaltitel: Armomurhaaja). Nominerad till Nordiska rådets filmpris 2018


Lördag den 6 oktober
Förköp biljett HÄR

Filmvisning: Korparna Kl 10.30 Dramat utspelar sig på en svensk gård på 1970-talet. I en by under långsam avfolkning håller bonden Agne på att drivas till vansinne av det deprimerande arbetet på gården, av sin brinnande önskan att få den äldste sonen Klas att ta över gården och av en gnagande känsla av att någon vill hans familj illa. 15-årige Klas drömmer sig långt bort från gården och dras i stället mot fåglarnas värld. Men allteftersom de yttre hoten ökar och hans inre skuldkänslor växer, ställs Klas inför det oundvikliga valet mellan att slå sig fri eller ge upp. Regi: Jens Assur. (Sverige, 1 tim, 47 min, eng text) Nominerad till Nordiska rådets filmpris 2018.

Filmvisning: Korparna
Kl 10.30

Dramat utspelar sig på en svensk gård på 1970-talet. I en by under långsam avfolkning håller bonden Agne på att drivas till vansinne av det deprimerande arbetet på gården, av sin brinnande önskan att få den äldste sonen Klas att ta över gården och av en gnagande känsla av att någon vill hans familj illa. 15-årige Klas drömmer sig långt bort från gården och dras i stället mot fåglarnas värld. Men allteftersom de yttre hoten ökar och hans inre skuldkänslor växer, ställs Klas inför det oundvikliga valet mellan att slå sig fri eller ge upp. Regi: Jens Assur. (Sverige, 1 tim, 47 min, eng text) Nominerad till Nordiska rådets filmpris 2018.

Samtal: Korparna – från bok till film Kl 12.20 Filmen Korparna, som är nominerad till Nordiska rådets filmpris 2018, är baserad på Tomas Bannerheds Augustprisvinnande bok med samma namn. Hör Bannerhed och regissören och producenten Jens Assur berätta om resan från ordet till filmen. Medverkade: Tomas Bannerhed och Jens Assur i samtal med Svante Weyler, förläggare Weyler förlag.

Samtal: Korparna – från bok till film
Kl 12.20

Filmen Korparna, som är nominerad till Nordiska rådets filmpris 2018, är baserad på Tomas Bannerheds Augustprisvinnande bok med samma namn. Hör Bannerhed och regissören och producenten Jens Assur berätta om resan från ordet till filmen.
Medverkade: Tomas Bannerhed och Jens Assur i samtal med Svante Weyler, förläggare Weyler förlag.

Samtal: Biblioterapi – litteratur för att förstå livet. Kl 13.00 Att läsning kan vara välgörande är känt sedan länge. Biblioterapin tar det ett steg längre och arbetssättet innebär att medvetet utforska upplevelsen av litteratur. I Sverige är begreppet relativt nytt men i Finland startade Europas första biblioterapiföreningen redan 1981. Vad kan Sverige lära av Finland? Hur kan läsning och biblioterapi används vid personliga kriser/trauman och för att fördjupa samtal om centrala livsteman som relationer, föräldraskap, sorg och ensamhet? Läs mer Medverkande: Juhani Ihanus, docent i kulturpsykologi, Päivi Kosonen, biblioterapeut och docent i litteraturvetenskap, Pia Bergström, Ersta Sköndal Bräcke Högskola och Allan Linnér, Radiopsykolog i P1. I samarbete med Ersta Sköndal Bräcke Högskola.

Samtal: Biblioterapi – litteratur för att förstå livet.
Kl 13.00

Att läsning kan vara välgörande är känt sedan länge. Biblioterapin tar det ett steg längre och arbetssättet innebär att medvetet utforska upplevelsen av litteratur. I Sverige är begreppet relativt nytt men i Finland startade Europas första biblioterapiföreningen redan 1981. Vad kan Sverige lära av Finland? Hur kan läsning och biblioterapi används vid personliga kriser/trauman och för att fördjupa samtal om centrala livsteman som relationer, föräldraskap, sorg och ensamhet? Läs mer
Medverkande: Juhani Ihanus, docent i kulturpsykologi, Päivi Kosonen, biblioterapeut och docent i litteraturvetenskap, Pia Bergström, Ersta Sköndal Bräcke Högskola och Allan Linnér, Radiopsykolog i P1. I samarbete med Ersta Sköndal Bräcke Högskola.

Session: Biblioterapi – prova på!  Kl 14.00 Workshop passar för dig som tycker om att läsa och skriva och är nyfiken på det finska biblioterapeutiska arbetssättet. Vi kommer att ha en kort text av Agneta Pleijel som utgångspunkt. Texten diskuteras i mindre läsgrupper utifrån frågor som biblioterapiledaren delar ut. Sedan går vi vidare till en kort skrivprocess om läsupplevelsen. Till slut finns det en möjlighet att reflektera processen tillsammans med ledaren. Inga förkunskaper krävs! Medverkande: Päivi Kosonen, docent i litteraturvetenskap vid Helsingfors universitet biblioterapeut. Lokal: Föreläsningssalen. OBS! Begränsat antal platser – FÖRKÖP

Session: Biblioterapi – prova på!
Kl 14.00
Workshop passar för dig som tycker om att läsa och skriva och är nyfiken på det finska biblioterapeutiska arbetssättet. Vi kommer att ha en kort text av Agneta Pleijel som utgångspunkt. Texten diskuteras i mindre läsgrupper utifrån frågor som biblioterapiledaren delar ut. Sedan går vi vidare till en kort skrivprocess om läsupplevelsen. Till slut finns det en möjlighet att reflektera processen tillsammans med ledaren. Inga förkunskaper krävs! Medverkande: Päivi Kosonen, docent i litteraturvetenskap vid Helsingfors universitet biblioterapeut. Lokal: Föreläsningssalen. OBS! Begränsat antal platser – FÖRKÖP

Musiksamtal: Svenska tonsättare och Nordiska rådets musikpris Kl 14.00 I år firar Föreningen Svenska tonsättare 100 år. Detta firas i ett samtal med föreningens ordförande och en av Sveriges mest spännande kompositörer, Tebogo Monnakgotla, som också är nominerad till Nordiska rådets musikpris 2018. Med liveframträdande! Medverkande: Tebogo Monnakgotla, nominerad till Nordiska rådets musikpris, med musiker och Martin Jonsson Tibblin, ordförande Föreningen Svenska Tonsättare.

Musiksamtal: Svenska tonsättare och Nordiska rådets musikpris
Kl 14.00

I år firar Föreningen Svenska tonsättare 100 år. Detta firas i ett samtal med föreningens ordförande och en av Sveriges mest spännande kompositörer, Tebogo Monnakgotla, som också är nominerad till Nordiska rådets musikpris 2018. Med liveframträdande! Medverkande: Tebogo Monnakgotla, nominerad till Nordiska rådets musikpris, med musiker och Martin Jonsson Tibblin, ordförande Föreningen Svenska Tonsättare.

Författarsamtal: Agneta Pleijel, nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2018. Kl 15.00 Agneta Pleijel har översatts till en rad språk och hon har mottagit flera litterära priser, senast Svenska Akademins nordiska pris. Nu är Doften av en man nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Romanen är en feministisk utvecklingsroman, en kärleksfull, mångfacetterad och humoristisk skildring av en ung kvinnas strävan att bli sig själv nog. Läs Louise Hertzbergs intervju med Agneta Pleijel här . Medverkande: Agneta Pleijel i samtal med Gunilla Kindstrand. I samarbete med Nordiska rådets litteraturpris sekretariat.

Författarsamtal: Agneta Pleijel, nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2018.
Kl 15.00

Agneta Pleijel har översatts till en rad språk och hon har mottagit flera litterära priser, senast Svenska Akademins nordiska pris. Nu är Doften av en man nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Romanen är en feministisk utvecklingsroman, en kärleksfull, mångfacetterad och humoristisk skildring av en ung kvinnas strävan att bli sig själv nog. Läs Louise Hertzbergs intervju med Agneta Pleijel här. Medverkande: Agneta Pleijel i samtal med Gunilla Kindstrand. I samarbete med Nordiska rådets litteraturpris sekretariat.

Författarsamtal: Gunnar D Hansson, nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2018.  Kl 16.00 Gunnar D Hansson är poet, essäist och litteraturvetare. Han har erhållit flera prestigefyllda litterära priser för sin essäkonst så väl som för sin poesi. För diktsamlingen Tapeshavet har han i år redan mottagit Gerard Bonniers Lyrikpris och är nu även nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Hans poesi behandlar med stor berättarglädje såväl kulturhistorien som den klimatförändrade framtid vi går till mötes. Tapeshavet är namnet på en mycket gammal strandlinje som efter senaste istiden bildades på svenska västkusten. Medverkande: Gunnar D Hansson i samtal med Lina Rydén Reynols, förläggare på Albert Bonniers förlag.

Författarsamtal: Gunnar D Hansson, nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2018.
Kl 16.00
Gunnar D Hansson är poet, essäist och litteraturvetare. Han har erhållit flera prestigefyllda litterära priser för sin essäkonst så väl som för sin poesi. För diktsamlingen Tapeshavet har han i år redan mottagit Gerard Bonniers Lyrikpris och är nu även nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Hans poesi behandlar med stor berättarglädje såväl kulturhistorien som den klimatförändrade framtid vi går till mötes. Tapeshavet är namnet på en mycket gammal strandlinje som efter senaste istiden bildades på svenska västkusten. Medverkande: Gunnar D Hansson i samtal med Lina Rydén Reynols, förläggare på Albert Bonniers förlag.

Samtal: Östersjön i fokus.   Kl 16.30 Dokumentärfilmaren Folke Rydén har tillsammans med Mattias Klum under tio år dokumenterat ansträngningarna för att rädda Östersjön. De har dokumenterat utvecklingen ur ett politiskt, vetenskapligt och miljömässigt perspektiv. Nästa år har den avslutande filmen premiär, men redan nu visar Folke Rydén klipp från filmen och berättar om sina erfarenheter av följa ett hotat havs utveckling. Folke Rydén har varit utrikeskorrespondent på Sveriges Television. Nu är han fristående internationellt erkänd dokumentärfilmare. Medverkande: Folke Rydén.

Samtal: Östersjön i fokus.
Kl 16.30
Dokumentärfilmaren Folke Rydén har tillsammans med Mattias Klum under tio år dokumenterat ansträngningarna för att rädda Östersjön. De har dokumenterat utvecklingen ur ett politiskt, vetenskapligt och miljömässigt perspektiv. Nästa år har den avslutande filmen premiär, men redan nu visar Folke Rydén klipp från filmen och berättar om sina erfarenheter av följa ett hotat havs utveckling. Folke Rydén har varit utrikeskorrespondent på Sveriges Television. Nu är han fristående internationellt erkänd dokumentärfilmare. Medverkande: Folke Rydén.

Samtal: Våra hav och framtiden.   Kl 17.00 Vad kan var och en göra för att kämpa för friska hav? Samtal med Johanna Ragnartz, VD Håll Sverige Rent, nominerad till Nordiska rådets miljöpris, Gunnar D Hansson, författare, som bland annat skriver om klimatförändring, nominerad till Nordiska rådets litteraturpris, och Folke Rydén, dokumentärfilmare med Östersjön som specialområde. Moderator: Louise Hertzberg.

Samtal: Våra hav och framtiden.
Kl 17.00
Vad kan var och en göra för att kämpa för friska hav? Samtal med Johanna Ragnartz, VD Håll Sverige Rent, nominerad till Nordiska rådets miljöpris, Gunnar D Hansson, författare, som bland annat skriver om klimatförändring, nominerad till Nordiska rådets litteraturpris, och Folke Rydén, dokumentärfilmare med Östersjön som specialområde. Moderator: Louise Hertzberg.

Författarsamtal: Caroline Albertine Minor (Danmark), nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2018.  Kl 18.00 Caroline Albertine Minor har slagit igenom med novellsamlingen Velsignelser. Den är nu också nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. I motiv för nomineringen står det att hennes prosa är intelligent, passionerad och vacker: Det är förskräckliga, outhärdliga, mörka, skamfulla, ångestfulla och plågsamma känslor som står på spel i de sju berättelserna, men efter upplevelserna av förlust, ensamhet, svek, sorg och vilsenhet finns där också hopp, vänskap, kärlek, medmänsklighet och nya horisonter. Medverkande: Caroline Albertine Minor i samtal med Gunilla Kindstrand.

Författarsamtal: Caroline Albertine Minor (Danmark), nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2018.
Kl 18.00
Caroline Albertine Minor har slagit igenom med novellsamlingen Velsignelser. Den är nu också nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. I motiv för nomineringen står det att hennes prosa är intelligent, passionerad och vacker: Det är förskräckliga, outhärdliga, mörka, skamfulla, ångestfulla och plågsamma känslor som står på spel i de sju berättelserna, men efter upplevelserna av förlust, ensamhet, svek, sorg och vilsenhet finns där också hopp, vänskap, kärlek, medmänsklighet och nya horisonter. Medverkande: Caroline Albertine Minor i samtal med Gunilla Kindstrand.

Filmvisning: Vinterbröder  Kl 19.00 En brödraodyssé en kall vinter i ett litet landsortssamhälle med ett kalkbrott. Den yngre brodern Emil destillerar hembränt gjort på kemikalier stulna från fabriken. Emil är en outsider, en särling, som accepteras i gruvsamhället bara tack vare sin äldre bror Johan. Emil längtar efter att vara önskad och älskad. När en arbetskamrat blir sjuk, är den hembrända spriten och Emil de huvudmisstänkta. Stegvis bryter en våldsam fejd ut mellan honom och det slutna gruvsamhället. Regi: Hlynur Pálmason . (Danmark, 1 tim, 34 min, eng text. Originaltitel: Vinterbrødre). Nominerad till Nordiska rådets filmpris 2018.

Filmvisning: Vinterbröder
Kl 19.00
En brödraodyssé en kall vinter i ett litet landsortssamhälle med ett kalkbrott. Den yngre brodern Emil destillerar hembränt gjort på kemikalier stulna från fabriken. Emil är en outsider, en särling, som accepteras i gruvsamhället bara tack vare sin äldre bror Johan. Emil längtar efter att vara önskad och älskad. När en arbetskamrat blir sjuk, är den hembrända spriten och Emil de huvudmisstänkta. Stegvis bryter en våldsam fejd ut mellan honom och det slutna gruvsamhället. Regi: Hlynur Pálmason . (Danmark, 1 tim, 34 min, eng text. Originaltitel: Vinterbrødre). Nominerad till Nordiska rådets filmpris 2018.


Söndag den 7 oktober
Förköp biljett HÄR

Filmvisning: Woman at War  Kl 10.15 Halla är en femtioårig självständig kvinna. Men bakom fasaden av stillsamma rutiner lever hon ett dubbelliv som en passionerad miljöaktivist som för ett hemligt enkvinnaskrig mot den lokala aluminiumindustrin. Hon är i färd med att planera sin största och djärvaste sabotageoperation när hon får ett oväntat brev som ändrar allt. Hennes ansökan att adoptera ett barn har godkänts och en liten flicka väntar på henne i Ukraina. Regi: Benedikt Erlingsson. (Island, 1 tim, 41 min, eng text. Originaltitel Kona fer í stríð ) Nominerad till Nordiska rådets filmpris 2018.

Filmvisning: Woman at War
Kl 10.15
Halla är en femtioårig självständig kvinna. Men bakom fasaden av stillsamma rutiner lever hon ett dubbelliv som en passionerad miljöaktivist som för ett hemligt enkvinnaskrig mot den lokala aluminiumindustrin. Hon är i färd med att planera sin största och djärvaste sabotageoperation när hon får ett oväntat brev som ändrar allt. Hennes ansökan att adoptera ett barn har godkänts och en liten flicka väntar på henne i Ukraina. Regi: Benedikt Erlingsson. (Island, 1 tim, 41 min, eng text. Originaltitel Kona fer í stríð ) Nominerad till Nordiska rådets filmpris 2018.

Samtal: Från kvinnokultur till kultur?  Kl. 13.30 I mastodontprojektet Nordisk kvinnolitteratur lyfts kvinnliga författare i Norden under 1000 år. I Nordic Women in Film kartläggs 100 år av filmskapande och kvinnliga filmskapare. Det här är två exempel på hur historieskrivning och forskning ifrågasätts och börjar omvärderas. Nyligen lanserades Stockholms kvinnohistoriska museum som ska verka för att kvinnliga kreatörer lyfts fram ur dunklet. Under samtalet presenteras dessa satsningar och det blir en diskussion om vad som händer nu. Kan kulturhistorien uppdateras och ge plats för kvinnokulturen? Medverkande: Professor Lisbeth Larsson, har arbetat med Nordisk kvinnolitteraturhistoria, initiativtagare till Svenskt kvinnobiografiskt lexion, med 1000 kända kvinnor från medeltiden till nutid. Jannike Åhlund, journalist, manusförfattare, filmregissöre och ansvarig för Nordic Women in film. Lina Thomsgård, tillförordnad chef , Stockholms kvinnohistoriska museum. Uppläsning av Stina Ekblad. Moderator: Ulrika Knutson. I samarbete med NIKK.

Samtal: Från kvinnokultur till kultur?
Kl. 13.30

I mastodontprojektet Nordisk kvinnolitteratur lyfts kvinnliga författare i Norden under 1000 år. I Nordic Women in Film kartläggs 100 år av filmskapande och kvinnliga filmskapare. Det här är två exempel på hur historieskrivning och forskning ifrågasätts och börjar omvärderas. Nyligen lanserades Stockholms kvinnohistoriska museum som ska verka för att kvinnliga kreatörer lyfts fram ur dunklet. Under samtalet presenteras dessa satsningar och det blir en diskussion om vad som händer nu. Kan kulturhistorien uppdateras och ge plats för kvinnokulturen? Medverkande: Professor Lisbeth Larsson, har arbetat med Nordisk kvinnolitteraturhistoria, initiativtagare till Svenskt kvinnobiografiskt lexion, med 1000 kända kvinnor från medeltiden till nutid. Jannike Åhlund, journalist, manusförfattare, filmregissöre och ansvarig för Nordic Women in film. Lina Thomsgård, tillförordnad chef , Stockholms kvinnohistoriska museum. Uppläsning av Stina Ekblad. Moderator: Ulrika Knutson. I samarbete med NIKK.

Kl. 13.30
Samtal: Från kvinnokultur till kultur?
I mastodontprojektet Nordisk kvinnolitteratur lyfts kvinnliga författare i Norden under 1000 år. I Nordic Women in Film kartläggs 100 år av filmskapande och kvinnliga filmskapare. Det här är två exempel på hur historieskrivning och forskning ifrågasätts och börjar omvärderas. Nyligen lanserades Stockholms kvinnohistoriska museum som ska verka för att kvinnliga kreatörer lyfts fram ur dunklet. Under samtalet presenteras dessa satsningar och det blir en diskussion om vad som händer nu. Kan kulturhistorien uppdateras och ge plats för kvinnokulturen?
Medverkande: Professor Lisbeth Larsson, har arbetat med Nordisk kvinnolitteraturhistoria, initiativtagare till Svenskt kvinnobiografiskt lexion, med 1000 kända kvinnor från medeltiden till nutid. Jannike Åhlund, journalist, manusförfattare, filmregissöre och ansvarig för Nordic Women in film. Lina Thomsgård, tillförordnad chef , Stockholms kvinnohistoriska museum. Uppläsning av Stina Ekblad. Moderator: Ulrika Knutson. I samarbete med NIKK.

Samtal: Bergman dansar   Kl 15.00 Om 100-årsjubilaren Ingmar Bergman tolkad i dans. Fredrik Benke Rydman och Hugo Hansén, aktuella med scenversion av Det sjunde inseglet, Måns Reuterswärd, film- och tv-producent som bland annat arbetat med Bergman och Birgit Cullberg, med flera samtalar om om Bergmans relation till dans och koreografi såväl som hur man kan tolka Bergman och hans konstnärskap i dans i dag. Medverkande Fredrik Benke Rydman, Hugo Hansén och Måns Reuterswärd. Samtalsledare: Jan Göransson, presschef Svenska Filminstitutet. I samarbete med NIKK.

Samtal: Bergman dansar
Kl 15.00
Om 100-årsjubilaren Ingmar Bergman tolkad i dans. Fredrik Benke Rydman och Hugo Hansén, aktuella med scenversion av Det sjunde inseglet, Måns Reuterswärd, film- och tv-producent som bland annat arbetat med Bergman och Birgit Cullberg, med flera samtalar om om Bergmans relation till dans och koreografi såväl som hur man kan tolka Bergman och hans konstnärskap i dans i dag. Medverkande Fredrik Benke Rydman, Hugo Hansén och Måns Reuterswärd. Samtalsledare: Jan Göransson, presschef Svenska Filminstitutet. I samarbete med NIKK.

Filmvisning: Det sjunde inseglet Kl 15.45 Regi: Ingmar Bergman. (1957, 1 tim, 36 min, eng text). Det är under digerdödens härjningar. På en strand möter riddaren Antonius Block Döden som har kommit för att hämta honom. På Antonius förslag inleder de ett parti schack. Döden går med på att låta honom leva så länge han förmår bjuda motstånd i spelet. En av Ingmar Bergmans allra mest kända och hyllade verk. Kopian är nyrestaurerad av Svenska filminstitutet och visas med engelsk text. Filmen visas med anledning av Bergmanåret 2018.

Filmvisning: Det sjunde inseglet
Kl 15.45

Regi: Ingmar Bergman. (1957, 1 tim, 36 min, eng text). Det är under digerdödens härjningar. På en strand möter riddaren Antonius Block Döden som har kommit för att hämta honom. På Antonius förslag inleder de ett parti schack. Döden går med på att låta honom leva så länge han förmår bjuda motstånd i spelet. En av Ingmar Bergmans allra mest kända och hyllade verk. Kopian är nyrestaurerad av Svenska filminstitutet och visas med engelsk text. Filmen visas med anledning av Bergmanåret 2018.

Författarsamtal: Sara Bergmark Elfgren, nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018. Kl 17.30 Författaren Sara Bergmark Elfgren är sedan tidigare känd för ungdomsböckerna om Engelsfors som hon har skrivit tillsammans med Mats Strandberg. Nu har hon skrivit Norra Latin och även den har blivit en framgång. Boken var Sveriges mest sålda ungdomsbok 2017 och nu är Norra Latin nominerad till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur. I motiveringen betonas författarens förmåga att blanda fantasy och realism: realismen blir skarpare och trovärdigare av det fantastiska inslaget och det blir bättre fantasy för att realismen är så realistisk. Medverkande: Sara Bergmark Elfgren i samtal med Sofia Flodin, Science fiction-bokhandeln.

Författarsamtal: Sara Bergmark Elfgren, nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018.
Kl 17.30

Författaren Sara Bergmark Elfgren är sedan tidigare känd för ungdomsböckerna om Engelsfors som hon har skrivit tillsammans med Mats Strandberg. Nu har hon skrivit Norra Latin och även den har blivit en framgång. Boken var Sveriges mest sålda ungdomsbok 2017 och nu är Norra Latin nominerad till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur. I motiveringen betonas författarens förmåga att blanda fantasy och realism: realismen blir skarpare och trovärdigare av det fantastiska inslaget och det blir bättre fantasy för att realismen är så realistisk. Medverkande: Sara Bergmark Elfgren i samtal med Sofia Flodin, Science fiction-bokhandeln.

Filmvisning: Thelma Kl 18.30 Thelma, en ung och blyg student, har just lämnat sin religiösa familj i en liten stad på norska västkusten för att studera vid universitetet i Oslo. En dag upplever hon ett plötsligt, våldsamt anfall. Kort därpå upptäcker hon att hon dras starkt till Anja, en vacker ung student som besvarar Thelmas intensiva känslor. När anfallen fortsätter uppdagas att de är symtom på oförklarliga, ofta farliga, övernaturliga förmågor och Thelma tvingas möta hemligheter i sitt förflutna och följderna av sina krafter. Regi: Joachim Trier. (Norge, 1 tim, 56 min, eng text) Nominerad till Nordiska rådets filmpris 2018.

Filmvisning: Thelma
Kl 18.30

Thelma, en ung och blyg student, har just lämnat sin religiösa familj i en liten stad på norska västkusten för att studera vid universitetet i Oslo. En dag upplever hon ett plötsligt, våldsamt anfall. Kort därpå upptäcker hon att hon dras starkt till Anja, en vacker ung student som besvarar Thelmas intensiva känslor. När anfallen fortsätter uppdagas att de är symtom på oförklarliga, ofta farliga, övernaturliga förmågor och Thelma tvingas möta hemligheter i sitt förflutna och följderna av sina krafter.
Regi: Joachim Trier. (Norge, 1 tim, 56 min, eng text) Nominerad till Nordiska rådets filmpris 2018.

Praktisk information

Best of Norden äger rum den 5-7 oktober 2018, på Nordiska museet i Stockholm. Adress: Djurgårdsvägen 6-16

Biljetter
Dagsbiljett: 120 kr –ingår i Nordiska museets ordinarie entré! Förköp FREDAG, LÖRDAG, SÖNDAG
Festvialpass: 200 kr – gäller tre dagar, eller tre personer en dag. Förköp Festivalpass
Biblioterapisession – prova på! – 100 kr. Entrébiljett krävs och köps separat (OBS! Väldigt begränsade platser!)
Förköp Biblioterapisession

Arrangörer
Nordiska ministerrådet, Nordiska rådet och Kulturbyrån, på uppdrag av Nordisk Film & TV Fond, i samarbete med Nordiska museet och Föreningen Norden.